Napriek rastúcemu dopytu po produktoch zo zelených banánov (GB) neexistuje žiadna revízna štúdia týkajúca sa ich potenciálnych zdravotných výhod. Vedci sa vo svojej štúdii zamerali na porovnanie zdravotných výhod medzi rôznymi produktmi GB prostredníctvom systematického prehľadu.
Od začiatku do marca 2019 skúmali šesť elektronických databáz (PubMed, EMBASE, Scopus, Science Direct, Web of Science a Google Scholar). V týchto databázach našli 1009 článkov. Po odstránení duplikátov sme preverili 732 názvov a abstraktov článkov a vybrali sme 18 potenciálne relevantných štúdií na čítanie plného textu. Pridali sme päť záznamov z referenčného zoznamu úplne prečítaných článkov a sedem záznamov navrhnutých odborníkom. Dvanásť článkov bolo vylúčených. Nakoniec sa pre tento systematický prehľad zvažovalo 18 štúdií. Desať štúdií sa uskutočnilo s múkou zo zeleného banánu a osem s dužinou/biomasou zeleného banánu.
Väčšina študovaných zdravotných prínosov GB súvisela s gastrointestinálnymi symptómami/ochoreniami, po ktorých nasledoval metabolizmus glykémie/inzulínu, kontrola hmotnosti a obličkové a pečeňové komplikácie spojené s cukrovkou. Iba jedna štúdia nepotvrdila navrhovaný zdravotný prínos. Je potrebné štandardizovať dávku/účinok GB pre rôzne vekové skupiny a rôzne účinky na zdravie vzhľadom na odrodu GB a úroveň zrelosti. Ďalšie štúdie sú potrebné na predstavenie lepšieho detailu produktu GB a jeho účinkov na zdravie vzhľadom na všetky charakteristiky surovín.
(Nutrients. 2019 May 29;11(6):1222)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia