Množstvo času stráveného na sklonku života v zlom zdravotnom stave sa zvyšuje.
Tento naratívny prehľad sumarizuje konzistentné dôkazy naznačujúce, že zdravé stravovacie návyky a udržiavanie zdravej hmotnosti v rokoch vedúcich k starobe sú spojené so širokou prevenciou všetkých archetypálnych chorôb a porúch spojených so starnutím vrátane: neprenosných chorôb, sarkopénie, kognitívneho poklesu a demencie, osteoporózy, vekom podmienenej degenerácie makuly, diabetickej retinopatie, strate sluchu, obštrukčným spánkovým apnoe, inkontinenciou moču a zápchy.
Okrem toho randomizované klinické štúdie ukazujú, že nutričné intervencie špecifické pre chorobu môžu zmierniť progresiu – a v niektorých prípadoch aj účinne liečiť – mnohé zavedené stavy súvisiace so starnutím.
Avšak dospelí v strednom a staršom veku sú náchylní na nezdravé stravovacie návyky a zvyčajne konzumujú diéty s neadekvátnymi porciami zdravých skupín potravín a základných živín spolu s množstvom energeticky bohatých, ale na živiny slabých potravín, ktoré prispievajú k obezite.
Na základe príkladov jedálneho lístka sú však diéty bohaté na živiny, rastlinné a so stredne nízkym glykemickým zaťažením lepšie vybavené na uspokojenie nutričných potrieb mnohých starších dospelých ako súčasné odporúčania v stravovacích usmerneniach USA.
Tieto súhrnné zistenia naznačujú, že zdravá výživa je pre zdravé starnutie dôležitejšia, než sa všeobecne uznáva.
Zlepšené informovanie verejného zdravia o výžive a starnutí v kombinácii s rutinným skríningom a lekárskymi odporúčaniami pre stavy súvisiace s vekom, ktoré možno liečiť výživovým predpisom, by mali tvoriť základné zložky národného plánu výživy na zníženie epidémie nezdravého starnutia.
(Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1438-1448)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia