Mnohí ľudia jedia nezdravé jedlá, ktoré majú vysoký obsah kalórií, tuku alebo cukru, keď sa cítia stresovaní, no málo sa vie o tom, či toto nezdravé komfortné stravovanie skutočne upokojuje.
Okrem toho predchádzajúci výskum netestoval, či zdravá príjemná konzumácia ovocia a zeleniny môže tiež zmierniť stres, alebo či komfortné stravovanie počas fázy očakávania stresu v porovnaní s bezprostredne po stresovej udalosti je prospešnejšie na zmiernenie stresu.
Tento experiment testoval, či nezdravé a zdravé pohodlné stravovanie znižuje akútne psychofyziologické reakcie na sociálne hodnotiaci stresor. Účastníci (N = 150 zdravých žien) podstúpili Trierov test sociálneho stresu v laboratóriu a boli náhodne priradení k jednej z piatich podmienok podľa 2 (typ jedla: nezdravé vs. zdravé) x 2 (načasovanie stravovania: počas očakávania stresu vs. po stresore) + 1 (žiadna kontrola jedla) medzi jednotlivými subjektmi. Výsledky stresu zahŕňali náladu, kognitívne hodnotenia, rumináciu, slinný kortizol, variabilitu srdcovej frekvencie a obdobie pred ejekciou.
Nezdravé a zdravé pohodlné stravovanie neznížilo reaktivitu ani nezlepšilo zotavenie psychofyziologického stresu v porovnaní s kontrolou a nezistili sa žiadne rozdiely v reaktivite alebo zotavení podľa typu komfortného jedla.
Zistenia naznačujú, že nahradením nezdravých pohodlných jedál ovocím a zeleninou ženy neobetúvajú žiadne výhody znižujúce stres a môžu vo svojej podstate zlepšiť kvalitu svojej stravy, pričom sa vyhnú potenciálnym nevýhodám nezdravého pohodlného stravovania (napr. spojenie s abdominálnou obezitou = obezitou v oblasti pása a bokov).
(Psychoneuroendocrinology. 2019 Sep;107:26-36)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia