Výskumné zistenia za posledných niekoľko desaťročí ukázali, že zápal je prominentným znakom mnohých chronických ochorení, pričom jedným z pravdepodobných zápalových stimulov je nevhodná výživa.
Konkrétne sa predpokladá, že jedno jedlo s vysokým obsahom tuku (HFM) zvyšuje zápal, hoci v súčasnosti neexistuje konsenzus, pokiaľ ide o špecifické zmeny v mnohých prozápalových markeroch, ktoré sa často hodnotia po HFM.
Cieľom tohto systematického prehľadu bolo objektívne popísať postprandiálne načasovanie a veľkosť zmien 5 bežných zápalových markerov: interleukínu (IL) 6, C-reaktívneho proteínu (CRP), tumor nekrotizujúceho faktora (TNF) α, IL-1β a IL-8.
Prehľadalo sa desať relevantných databáz, čo prinieslo 494 výsledkov, z ktorých 47 článkov spĺňalo vopred stanovené kritériá na zaradenie: 1) zdraví muži a ženy vo veku 18-60 rokov, 2) konzumujúci jeden HFM (≥30 % tuku, ≥500 kcal) a 3) hodnotenie relevantných zápalových markerov po jedle počas ≥ 2 h.
Jediným markerom, o ktorom sa zistilo, že sa konzistentne mení v postprandiálnom období, bol IL-6: v priemere z východiskovej hodnoty ~1,4 pg/ml dosiahol vrchol ~2,9 pg/ml ~6 hodín po HFM (priemerná relatívna zmena ~1,4 pg/ml 100%). CRP, TNF-α, IL-1β a IL-8 sa významne nezmenili u 79 % (23 z 29), 68 % (19 z 28), 67 % (2 z 3) a 75 % (3 zo 4 ) zaradených štúdií, resp.
Vedci dospeli k záveru, že existujú silné dôkazy, že CRP a TNF-α nereagujú v obvyklom časovom rozsahu pozorovanom v postprandiálnych štúdiách u zdravých ľudí mladších ako 60 rokov.
Budúci výskum by však mal ďalej skúmať úlohu IL-6 v postprandiálnom období, pretože sa bežne zvyšuje aj u zdravých účastníkov.
Vedci tvrdia, že zistenia tohto systematického prehľadu o markeroch zápalu v postprandiálnom období výrazne pomôžu pri informovaní budúceho výskumu a pokroku v klinickom poznaní.
(Adv Nutr. 2017 Mar 15;8(2):213-225)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia