Pozadie: Diéta môže ovplyvniť zdravie obličiek prostredníctvom svojich účinkov na zápal.
Cieľ: Autori štúdie testovali, či Adapted Dietary Inflammatory Index (ADII) súvisí s funkciou obličiek a či účinky stravy na chronický zápal nízkeho stupňa vysvetľujú túto súvislosť.
Metódy: Išlo o observačnú analýzu v roku 1942 u starších účastníkov bývajúcich v komunite vo veku 70 – 71 rokov z 2 nezávislých kohort: longitudinálnu štúdia dospelých mužov v Uppsale (n = 1 097 mužov) a prospektívne vyšetrenie ciev u seniorov v Uppsale (n = 845) muži a ženy). ADII bola vypočítaná zo 7-dňových záznamov potravín, kombinujúcich údajne prozápalové a protizápalové účinky živín, vitamínov a stopových prvkov. ADII bol validovaný proti koncentráciám C-reaktívneho proteínu (CRP) v sére. Odhadovaná rýchlosť glomerulárnej filtrácie (eGFR) bola hodnotená zo sérového cystatínu C (cys) a kreatinínu (crea). Skúmali sa asociácie medzi ADII a eGFR a CRP sa považovalo za mediátor.
Výsledky: V upravenej analýze bola o 1 SD vyššia ADII spojená s vyšším CRP (β: 6 %; 95 % CI: 1 %, 10 %; P = 0,01) a nižším eGFR [Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI )cys: -2,1 %; 95 % CI: -3,2 %, -1,1 %; CKD-EPIcys+crea: -1,8 %; 95 % CI: -2,7 %, -0,9 %; obe P < 0,001]. CRP bol tiež nepriamo spojený s eGFR. Analýzy sprostredkovania ukázali, že z celkového účinku ADII na funkciu obličiek bolo 15 % a 17 % (pre rovnice CKD-EPIcys+crea a CKD-EPIcys) vysvetlených/sprostredkovaných sérovým CRP. Zistenia boli podobné, keď bola každá kohorta analyzovaná samostatne.
Závery: Prozápalová diéta bola spojená so systémovým zápalom, ako aj so zníženou funkciou obličiek v kombinovanej analýze 2 komunitných kohort starších jedincov. Naše výsledky tiež naznačujú, že systémový zápal je jednou z potenciálnych ciest, prostredníctvom ktorých je tento stravovací vzorec spojený s funkciou obličiek.
(J Nutr. 2015 Apr;145(4):729-35)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia