Pozadie: U mnohých ľudí je stres spojený so zmenami v stravovaní (stresové jedenie). Potravinové produkty konzumované počas stresu (komfortné jedlá) sú často nezdravé. Nie je známe, aké komfortné potraviny sa konzumujú v Nemecku a aké zdravšie potravinové produkty sa považujú za alternatívy na podporu tých, ktorí stresovo jedia, pri výbere zdravších potravín.
Metódy: Tento online prieskum sa uskutočnil na jar 2021 v celom Nemecku. Účastníci boli digitálne získavaní prostredníctvom bulletinov, domovských stránok, sociálnych médií a zoznamov adries. Súčasťou prieskumu bol štandardizovaný dotazník s položkami týkajúcimi sa napr. sociodemografie, stresu a výživy. Komfortné potraviny boli vopred vybrané prostredníctvom vyhľadávania v literatúre a náhrady potravín boli definované a prediskutované odborníkmi. Analýzy skúmali príjemnú konzumáciu komfornej stravy a preferencie náhrad v závislosti od pohlavia, veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a od toho, či ide o stresového jedáka. Štatistická analýza sa uskutočnila pomocou R.
Výsledky: Účastníkmi prieskumu boli prevažne ženy (80,6 %, 994/1234), mali priemerný vek 31,4 ± 12,8 rokov a priemerný BMI 23,4 ± 4,3 kg/m2. Účastníci uviedli, že dve obľúbené pohodlné jedlá boli čokoláda (konzumuje často/veľmi často 48,3 %, 596/1234) a káva (konzumuje často/veľmi často 45,9 %, 566/1234). Čo sa týka potravinových náhrad, najčastejšie menovanou alternatívou pre čokoládu a sušienky bolo čerstvé ovocie (pre čokoládu: 74,4 %, 815/1096, pre sušienky: 62,6 %, 565/902). Čaj bez pridaného cukru (64,4 %, 541/840) bol preferovanou náhradou kávy. Takmer 50 % účastníkov (48,1 %, 594/1234) sa označilo za stresových jedákov, z ktorých 68,9 % (408/592) uviedlo, že v subjektívnych stresových situáciách jedia (veľmi) často viac ako zvyčajne.
Závery: Výsledky tejto práce naznačujú, že účastníci v stresových situáciách preferujú špecifické komfortné potraviny a náhrady. Tieto poznatky o výbere potravín a ich náhradách by sa mali preskúmať v ďalších štúdiách na zlepšenie stravovacieho správania v stresových situáciách.
(BMC Public Health. 2022 Feb 24;22(1):391)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia