Rastlinná strava, ako je vegetariánska alebo vegánska strava, môže ovplyvniť cirkulujúce hladiny zápalových biomarkerov, čím sa zníži riziko chronických ochorení.
Cieľom tohto systematického prehľadu a metaanalýzy bolo preskúmať asociácie vegánstva a vegetariánstva s cirkulujúcimi zápalovými biomarkermi v porovnaní s omnivormi.
Prehľadávanie literatúry sa uskutočnilo v Pubmed a EMBASE do apríla 2020 a priemerné rozdiely biomarkerov sa hodnotili pre: C-reaktívny proteín (CRP), interleukín-6 (IL-6), interleukín-18 (IL-18), receptor interleukínu-1 antagonista (IL-1 RA), tumor nekrotizujúci faktor-alfa (TNF-ɑ), E-selektín, intercelulárna adhézna molekula-1 (ICAM-1), monocytový chemoatraktant proteín-1 (MCP-1), adiponektín, omentín-1 a rezistín. Z pôvodne identifikovaných 1073 publikácií 21 prierezových štúdií spĺňalo kritériá zaradenia a boli zahrnuté do systematického prehľadu a metaanalýzy.
Vegánska strava bola spojená s nižšími hladinami CRP v porovnaní s omnivormi [priemerný rozdiel – 0,54 mg/l, 95 %-CI: – 0,79 až – 0,28, p < 0,0001]. Táto súvislosť bola menej výrazná u vegetariánov [priemerný rozdiel – 0,25 mg/l, 95 %-CI: – 0,49 až 0,00, p = 0,05].
U pacientov s poruchou funkcie obličiek bola súvislosť medzi vegetariánskou výživou a CRP oveľa silnejšia s – 3,91 mg/l (95 %-CI: – 5,23 až – 2,60; p < 0,0001). Pre všetky ostatné zápalové biomarkery neboli pozorované žiadne podstatné účinky.
Napriek tomu, že boli pozorované silné súvislosti medzi CRP a vegánskou alebo vegetariánskou stravou, je potrebný ďalší výskum, pretože väčšina zápalových biomarkerov bola doteraz skúmaná iba v jednotlivých štúdiách.
(Sci Rep. 2020 Dec 10;10(1):21736.)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia