Tri týždne intenzívneho tréningu a mierny energetický deficit u elitných pretekárov zvyšuje maximálnu aeróbnu kapacitu nezávisle od diétnej podpory. Adaptácia na ketogénnu diétu s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov (LCHF) výrazne zvyšuje mieru oxidácie tuku celého tela počas cvičenia u pretekárov v rôznych intenzitách cvičenia. Zvýšená rýchlosť oxidácie tukov má za následok zníženú hospodárnosť (zvýšenú spotrebu kyslíka pri danej rýchlosti) pri rýchlostiach, ktoré sa premietajú do skutočného pretekárskeho výkonu u elitných pretekárov. Na rozdiel od tréningu s diétami poskytujúcimi chronickú alebo periodickú vysokú dostupnosť sacharidov, adaptácia na LCHF diétu zhoršuje výkon u elitných vytrvalostných športovcov napriek výraznému zlepšeniu maximálnej aeróbnej kapacity.
Autori skúmali účinky adaptácie na ketogénnu nízkosacharidovú (CHO) a vysokotukovú diétu (LCHF) počas 3 týždňov intenzívneho tréningu na metabolizmus a výkonnosť svetových vytrvalostných športovcov. Kontrolovali sa tri izoenergetické diéty u elitných pretekárskych chodcov: vysoká dostupnosť CHO (g/kg/deň: 8,6 CHO, 2,1 bielkovín, 1,2 tuku) konzumovaná pred, počas a po tréningu (HCHO, n = 9); identický príjem makroživín, periodický v rámci dní alebo medzi nimi, aby sa striedala nízka a vysoká dostupnosť CHO (PCHO, n = 10); LCHF (< 50 g CHO /deň; 78 % energie vo forme tuku; 2,1 g/kg/deň proteínu; LCHF, n = 10). Po intervencii sa vrchol V̇O2 počas pretekovej chôdze zvýšil vo všetkých skupinách (P < 0,001, 90 % CI: 2,55, 5,20 %). LCHF bol spojený s výrazne zvýšenými rýchlosťami oxidácie celotelového tuku, dosahujúc maximálne rýchlosti 1,57 ± 0,32 g/min počas 2 hodín chôdze pri ~80 % V02 vrcholu. LCHF však tiež zvýšilo nároky na kyslík (O2) pri závodnej chôdzi pri rýchlostiach relevantných pre skutočný výkon na pretekoch: Príjem O2 (vyjadrený ako percento nového vrcholu V̇O2) pri rýchlosti približne 20 km pretekového tempa bol znížený v HCHO a PCHO. (90 % CI: -7,047, -2,55 a -5,18, -0,86, v tomto poradí), ale udržiaval sa na úrovniach pred intervenciou v LCHF. Skupiny HCHO a PCHO zlepšili časy pre chôdzu na 10 km: 6,6 % (90 % CI: 4,1, 9,1 %) a 5,3 % (3,4, 7,2 %), bez zlepšenia (-1,6 % (-8,5, 5,3 %)) skupina LCHF. Na rozdiel od tréningu s diétami poskytujúcimi chronickú alebo periodickú vysokú dostupnosť CHO a napriek výraznému zlepšeniu maxima V̇O2 adaptácia na lokálnu LCHF diétu negovala výkonnostné výhody u elitných vytrvalostných športovcov, čiastočne v dôsledku zníženej ekonomiky cvičenia.
(J Physiol. 2017 May 1;595(9):2785-2807)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia