Postprandiálne zvýšenie koncentrácií esenciálnych aminokyselín (EAA) moduluje zvýšenie rýchlosti syntézy svalových proteínov po požití proteínu. Obsah EAA a zloženie zdroja proteínov v potrave prispievajú k syntetickej diferenciálnej reakcii svalového proteínu na požitie rôznych proteínov. Nižší obsah EAA a špecifický nedostatok dostatočného množstva leucínu, lyzínu a/alebo metionínu môže byť zodpovedný za nižšiu anabolickú kapacitu rastlinných na báze v porovnaní so živočíšnymi proteínmi. Autori štúdie porovnali obsah EAA a zloženie AA veľkého výberu rastlinných proteínových zdrojov s proteínmi na živočíšnej báze a proteínmi ľudského kostrového svalstva. Zloženie ovsa, lupínu, pšenice, konope, mikro rias, sójovej, hnedej ryže, hrachu, kukurice, zemiakov, mlieka, srvátky, kazeinátu, kazeínu, vajíčka a ľudského kostrového svalu sa hodnotili pomocou UPLC-MS/MS. Obsah EAA izolátov proteínov na báze rastlín, ako je ovos (21%), lupín (21%) a pšenica (22%), bol nižší ako živočíšne proteíny (srvátka 43%, mlieko 39%, kazeín 34%a vajec 32%) a svalové bielkoviny (38%). Profily AA sa do značnej miery líšili medzi rastlinnými proteínmi s obsahom leucínu v rozmedzí od 5,1% pre konope do 13,5% pre kukuričné proteíny, v porovnaní s 9,0% pre mlieko, 7,0% pre vajcia a 7,6% pre svalové bielkoviny. Metionín a lyzín boli typicky nižšie v rastlinných proteínoch (1,0 ± 0,3 a 3,6 ± 0,6%) v porovnaní s proteínmi na živočíšnej báze (2,5 ± 0,1 a 7,0 ± 0,6%) a svalovom proteínu (2,0 a 7,8%). Záverom je, že existujú veľké rozdiely v obsahu EAA a zložení AA medzi rôznymi rastlinnými proteínovými izolátmi. Kombinácie rôznych rastlinných proteínových izolátov alebo zmesí živočíšnych a rastlinných proteínov môžu poskytovať proteínové charakteristiky, ktoré úzko odrážajú typické charakteristiky živočíšnych proteínov.
Amino Acids. 2018 Dec;50(12):1685-1695
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia