Zmeny hmotnosti sú sprevádzané nerovnováhou medzi energetickým príjmom a výdajom. Táto skutočnosť je často nesprávne interpretovaná tak, že naznačuje, že obezita je spôsobená obžerstvom a lenivosťou a dá sa liečiť jednoduchým odporúčaním ľuďom, aby jedli menej a viac sa hýbali.
Rôzne zložky energetickej bilancie sú skôr dynamicky prepojené a úbytku hmotnosti sa bráni vyrovnávaním fyziologických procesov. Zatiaľ čo diéty s nízkym obsahom sacharidov čiastočne podkopali tieto procesy zvýšením energetického výdaja a podporou úbytku tuku, metaanalýza 32 kontrolovaných štúdií príjmu potravy s izokalorickou substitúciou sacharidov za tuk zistila, že výdaj energie (26 kcal/d; P < 0,0001) a strata tuku (16 g/d; P < 0,0001) boli väčšie pri diétach s nízkym obsahom tuku.
Autori štúdie zhodnocujú zložky energetickej bilancie a mechanizmy pôsobiace na odolanie úbytku hmotnosti v kontexte statických, ustálených a nastavených modelov regulácie telesnej hmotnosti, pričom model nastavenia je najviac úmerný súčasným údajom.
Gastroenterology. 2017 May;152(7):1718-1727.e3
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia