Oblasť nutričnej psychiatrie vytvorila pozorovacie údaje a údaje o účinnosti, ktoré podporujú úlohu zdravých stravovacích návykov pri nástupe depresie a zvládaní symptómov. Na usmernenie budúcich klinických štúdií a cielených diétnych terapií poskytuje tento literárny prehľad prehľad toho, čo je v súčasnosti známe o základných mechanizmoch pôsobenia, ktorými môže strava ovplyvniť duševné a mozgové zdravie.
Mechanizmy pôsobenia, ktoré spájajú stravu so zdravotnými výsledkami, sú zložité, mnohostranné, vzájomne sa ovplyvňujúce a nie sú obmedzené na žiadnu biologickú cestu. Bolo identifikovaných množstvo ciest, ktorými by strava mohla vierohodne ovplyvniť duševné zdravie. Patria sem modulácia dráh zapojených do zápalu, oxidačného stresu, epigenetiky, mitochondriálnej dysfunkcie, črevnej mikrobioty, metabolizmu tryptofán-kynurenínu, osi HPA, neurogenézy a BDNF, epigenetiky a obezity.
Avšak rodiaca sa povaha oblasti nutričnej psychiatrie k dnešnému dňu znamená, že existujúca literatúra identifikovaná v tomto prehľade pozostáva prevažne z predklinických štúdií na zvieratách. Na úplnú identifikáciu a objasnenie komplexných mechanizmov účinku sú potrebné intervenčné štúdie, ktoré hodnotia markery súvisiace s týmito dráhami v rámci klinicky diagnostikovaných ľudských populácií.
Mol Psychiatry. 2021 Jan;26(1):134-150
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia