Množstvo času stráveného na sklonku života v zlom zdravotnom stave sa zvyšuje.
Tento naratívny prehľad sumarizuje konzistentné dôkazy naznačujúce, že zdravé stravovacie návyky a udržiavanie zdravej hmotnosti v rokoch vedúcich k starobe sú spojené so širokou prevenciou všetkých archetypálnych chorôb a porúch spojených so starnutím vrátane: neprenosných chorôb, sarkopénie, kognitívneho poklesu a demencie, osteoporózy, vekom podmienená degenerácia makuly, diabetická retinopatia, strata sluchu, obštrukčné spánkové apnoe, inkontinencia moču a zápcha.
Okrem toho randomizované klinické štúdie ukazujú, že nutričné intervencie špecifické pre chorobu môžu zmierniť progresiu – a v niektorých prípadoch aj účinne liečiť – mnohé etablované stavy súvisiace so starnutím. Avšak dospelí v strednom a staršom veku sú náchylní na nezdravé stravovacie návyky a zvyčajne konzumujú diéty s neadekvátnymi porciami zdravých skupín potravín a základných živín spolu s množstvom energeticky bohatých, ale nutrične málo výživných potravín, ktoré prispievajú k obezite. Na základe príkladov jedálneho lístka sú však diéty bohaté na živiny, rastlinné a so stredne nízkym glykemickým zaťažením lepšie vybavené na uspokojenie nutričných potrieb mnohých starších dospelých ako súčasné odporúčania v amerických diétnych usmerneniach.
Tieto súhrnné zistenia naznačujú, že zdravá výživa je pre zdravé starnutie dôležitejšia, než sa všeobecne uznáva. Zlepšené informovanie verejného zdravia o výžive a starnutí v kombinácii s rutinným skríningom zdravia a odbornými odporúčaniami pre stavy súvisiace s vekom, ktoré možno liečiť výživovým predpisom, by mali tvoriť základné zložky národného plánu výživy na zníženie epidémie nezdravého starnutia.
Adv Nutr. 2021 Jul 30;12(4):1438-1448
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia