Vedci analyzovali ktoré faktory sú späté s rozvojom rakoviny žalúdka.
V metaanalýze identifikovali tieto rizikové a ochranné faktory životného štýlu a výživy:
1. Infekcia Helicobacter pylori
2., 3. Aktuálne alebo zanechané fajčenie
4., 5. Aktuálne alebo zanechané pitie alkoholu
6. Nadváha/obezita
7. Dostatočná miera fyzickej aktivity
8. Vysoká konzumácia ovocia
9. Vysoká konzumácia zeleniny
10. Konzumácia nakladanej zeleniny (v sladkokyslom náleve)
11. Pitie čierneho čaju
12. Pitie zeleného čaju
13. Pitie kávy
14. Konzumácia rýb
15. Konzumácia červeného mäsa
16. Vysoký príjem soli
Táto metaanalýza poskytla jasný obraz behaviorálnych a nutričných faktorov spojených s rozvojom rakoviny žalúdka. Tieto výsledky možno použiť na klasifikáciu a uprednostňovanie rizikových faktorov, ktorým možno predchádzať, na implementáciu účinných preventívnych programov.
(Epidemiol Health. 2020;42:e2020004)
Skúsite si tipnúť ktoré zo spomenutých faktorov pôsobili ako ochranné a ktoré ako rizikové?
(+ rizikový faktor, – ochranný faktor, = bez vplyvu. Správne odpovede: 1.+, 2.+, 3. +, 4.+, 5.+, 6.+, 7.-, 8.-, 9.-, 10.+, 11.=, 12.-, 13.=, 14.-, 15.+, 16.+)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia