Približne 4 % prípadov rakoviny na celom svete sú spôsobené konzumáciou alkoholu. Pitie alkoholu zvyšuje riziko niekoľkých typov rakoviny, vrátane rakoviny horného aerodigestívneho traktu, pečene, kolorekta a prsníka.
V tomto prehľade vedci sumarizujú epidemiologické dôkazy o riziku alkoholu a rakoviny a mechanické dôkazy o alkoholom sprostredkovanej karcinogenéze. Existuje niekoľko mechanistických ciest, o ktorých je známe, že konzumácia alkoholu, ako je etanol, spôsobuje rakovinu, hoci niektoré ešte nie sú úplne pochopené. Etanolový metabolit acetaldehyd môže spôsobiť poškodenie DNA a blokovať syntézu a opravu DNA, zatiaľ čo etanol aj acetaldehyd môžu narušiť metyláciu DNA. Etanol môže tiež vyvolať zápal a oxidačný stres, čo vedie k peroxidácii lipidov a ďalšiemu poškodeniu DNA. Metabolizmus jedného uhlíka a hladiny folátu sú tiež narušené etanolom. Diskutuje sa o ďalších známych mechanizmoch.
Ďalšie pochopenie karcinogénnych vlastností alkoholu a jeho metabolitov bude základom budúceho výskumu, ale už teraz existuje potreba komplexnej kontroly alkoholu a stratégií prevencie rakoviny, aby sa znížilo bremeno rakoviny, ktoré možno pripísať alkoholu.
(Nutrients. 2021 Sep 11;13(9):3173)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia