Veľmi obmedzené množstvo výskumu skúmalo programy prerušovaného hladovania (IF), ako je časovo obmedzené kŕmenie (TRF), v aktívnych populáciách.
Cieľom štúdie bolo preskúmať účinky TRF, s alebo bez suplementácie β-hydroxy β-metylbutyrátu (HMB), počas silového – odporového tréningu (RT).
Táto štúdia využívala randomizovaný, placebom kontrolovaný, redukovaný faktoriálny dizajn a bola dvojito zaslepená, pokiaľ ide o suplementáciu v skupinách TRF.
Ženy trénované na rezistenciu boli náhodne priradené ku kontrolnej diéte (CD), TRF alebo TRF plus 3 g/d HMB (TRFHMB).
Skupiny TRF skonzumovali všetky kalórie medzi 1200 a 2000 hodinami, zatiaľ čo skupina CD jedla pravidelne od raňajok až do konca dňa.
šetky skupiny dokončili 8 týždňov RT pod dohľadom a konzumovali doplnkový srvátkový proteín.
Hodnotilo sa zloženie tela, svalová výkonnosť, príjem stravy, fyzická aktivita a fyziologické premenné.
Dáta sa analyzovali pred odslepením použitím zmiešaných modelov a rámcov na liečbu (ITT) a na protokol (PP).
Do ITT bolo zaradených 40 účastníkov a do PP bolo zaradených 24 účastníkov.
Príjem energie a bielkovín (1,6 g/kg/d) sa medzi skupinami nelíšil napriek rôznemu trvaniu kŕmenia (TRF a TRFHMB: ~7,5 h/d; CD: ~13 h/d).
Porovnateľný nárast beztukovej hmoty (FFM) (+2 % až 3 % v porovnaní s východiskovou hodnotou) a hypertrofia kostrového svalstva sa vyskytli vo všetkých skupinách.
Rozdielové účinky na tukovú hmotu (CD: +2 %; TRF: -2 % až -4 %; TRFHMB: -4 % až -7 %) boli štatisticky významné v analýze PP, ale nie ITT.
Svalový výkon sa zlepšil bez rozdielov medzi skupinami. V žiadnej skupine nenastali žiadne zmeny vo fyziologických premenných a boli hlásené minimálne vedľajšie účinky. IF vo forme TRF nezoslabil adaptácie RT u žien trénovaných odporovým tréningom.
Podobné zvýšenie FFM, hypertrofiu kostrového svalstva a zlepšenie svalového výkonu možno dosiahnuť výrazne odlišnými programami stravovania, ktoré obsahujú podobný obsah energie a bielkovín počas RT.
Doplnkový HMB počas hladovania TRF definitívne nezlepšil výsledky.
(Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):628-640)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia