Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) obsahuje bioaktívne zložky s funkčnými vlastnosťami, ktoré môžu modifikovať kardiovaskulárne riziko.
Cieľom tejto pilotnej štúdie bolo zhodnotiť schopnosť čiernej fazule tlmiť postprandiálny metabolický, oxidačný stres a zápalové reakcie a určiť relatívny príspevok vlákniny a antioxidačnej kapacity fazule k celkovému účinku.
V tejto randomizovanej, kontrolovanej, krížovej štúdii 12 dospelých s metabolickým syndrómom (MetS) konzumovalo jedno z troch jedál (čierna fazuľa (BB), vláknina (FM) a antioxidačná kapacita zhodná (AM)) pri troch príležitostiach, ktoré zahŕňali odber krvi. pred (nalačno) a päť hodín po jedle.
Inzulín bol nižší po jedle BB v porovnaní s jedlom FM alebo AM (p < 0,0001). Významná interakcia jedlo x čas bola pozorovaná pre plazmatickú antioxidačnú kapacitu (p = 0,002), čo odhalilo rozdiely v čase: AM > BB > FM. Oxidované LDL (oxLDL) sa nelíšili podľa jedla, hoci trend poklesu oxLDL bol pozorovaný po piatich hodinách po jedle BB a AM v porovnaní s jedlom FM. Triglyceridy a interleukín-6 (IL-6) sa zvýšili ako odpoveď na jedlo (p < 0,0001).
Použitie čiernej fazule s typickým jedlom západného štýlu oslabuje postprandiálny inzulín a mierne zvyšuje postprandiálne antioxidačné koncové body u dospelých s MetS, čo možno len čiastočne vysvetliť obsahom vlákniny a vlastnosťami antioxidačnej kapacity.