V tjeto štúdii vedci skúmali vplyv vlákniny na symptómy a parametre testovania funkcie pažeráka u pacientov s neerozívnou gastroezofageálnou refluxnou chorobou (GERD) (NERD).
Metódy: Do štúdie bolo zaradených 36 pacientov s NERD s nízkym (< 20 g/d) príjmom vlákniny. Boli vyšetrovaní pomocou symptómového dotazníka (GERD-Q), ezofageálnej manometrie s vysokým rozlíšením, 24-hodinového ezofageálneho pH-impedančného vyšetrenia a dotazníka frekvencie jedla pred a po 10 dňoch obvyklej stravy doplnenej o psyllium 5,0 g TID. Na konečnú analýzu boli k dispozícii kompletné údaje 30 pacientov. Získané výsledky boli analyzované pomocou neparametrickej štatistiky (Wilcoxon matched pairs test).
Výsledky: Počet pacientov pociťujúcich pálenie záhy bol nižší (93,3 % na začiatku oproti 40 % na konci štúdie, P < 0,001) a skóre GERD-Q sa znížilo (priemer ± SD: 10,9 ± 1,7 oproti 6,0 ± 2,3, P < 0,001) po období liečby. Minimálny pokojový tlak dolného pažerákového zvierača (LES) sa zvýšil z 5,41 ± 10,1 na 11,3 ± 9,4 mmHg (P = 0,023), ale nezistila sa žiadna zmena reziduálneho tlaku LES a priemerného pokojového tlaku. Celkový počet gastroezofageálnych refluxov (GER) klesol zo 67,9 ± 17,7 na 42,4 ± 13,5 (P < 0,001) prevažne kyslým a slabo kyslým typom GER. Nezaznamenala sa žiadna významná zmena priemerného pH pažeráka a % času pH < 4. Maximálny čas refluxu sa znížil z 10,6 ± 12,0 min na 5,3 ± 3,7 min (P < 0,05). Záver: Strava obohatená o vlákninu viedla u NERD k signifikantnému zvýšeniu minimálneho pokojového tlaku dolného pažerákového zvierača, zníženiu počtu gastroezofageálnych refluxov a zníženiu frekvencie pálenia záhy za týždeň.
(World J Gastroenterol. 2018 Jun 7;24(21):2291-2299)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia