Existujú silné epidemiologické dôkazy, že zlá výživa je spojená s depresiou.
Ukázalo sa aj naopak, že konzumácia zdravej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, ryby a chudé mäso je spojená so zníženým rizikom depresie.
Doteraz bola vykonaná iba jedna randomizovaná kontrolovaná štúdia (RCT) so zvýšenými symptómami depresie, ktoré boli kritériom zaradenia, pričom výsledky ukázali, že diétna intervencia môže znížiť klinické hladiny depresie.
Žiadne takéto RCT sa neuskutočnili u mladých dospelých. Mladí dospelí so zvýšenými hladinami symptómov depresie, ktorí zvyčajne konzumujú zlú stravu, boli náhodne pridelení do krátkej 3-týždňovej diétnej intervencie (skupina diét) alebo do kontrolnej skupiny zvyčajnej stravy (kontrolná skupina). Primárne a sekundárne ukazovatele výsledku hodnotené na začiatku a po intervencii zahŕňali symptómy depresie (Centrum pre epidemiologické štúdie Škála depresie; CESD-R; a Škála depresie, úzkosti a stresu – 21 depresia subškála; DASS-21-D), aktuálna nálada (Profil stavov nálady), sebaúčinnosť (Nová všeobecná škála sebaúčinnosti) a pamäť (Hopkinsov test verbálneho učenia). Dodržiavanie diéty sa meralo pomocou dotazníkov a spektrofotometrie. Do štúdie bolo zaradených 110 jedincov, ktorí boli náhodne zaradení do diétnej skupiny alebo kontrolnej skupiny. Po dokončení štúdie boli k dispozícii kompletné údaje pre 38 jedincov v každej skupine.
Došlo k dobrému súladu s odporúčaniami diétneho zásahu hodnotenými pomocou sebahodnotenia a spektrofotometrie. Diétna skupina mala signifikantne nižšie self-hlásené symptómy depresie ako kontrolná skupina na subškále CESD-R (p = 0,007, Cohenovo d = 0,65) a DASS-21 (p = 0,002, Cohenovo d = 0,75), ktoré kontrolovali základné skóre. na týchto váhach.
Znížené skóre depresie DASS-21 subškály sa udržalo pri následnom telefonáte o 3 mesiace neskôr (p = 0,009). Tieto výsledky sú prvé, ktoré ukazujú, že mladí dospelí so zvýšenými symptómami depresie sa môžu zapojiť do diétnej intervencie a dodržiavať ho, čo môže znížiť symptómy depresie.
Zistenia poskytujú opodstatnenie pre budúci výskum dĺžky trvania týchto výhod, vplyvov rôzneho zloženia stravy a ich biologického základu.
(PLoS One. 2019 Oct 9;14(10):e0222768)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia