Svetová populácia starne v dôsledku predlžovania globálnej priemernej dĺžky života. Identifikácia jednoduchých stratégií na podporu zdravého starnutia (t. j. absencia závažných chronických chorôb, zachované fyzické a kognitívne funkcie, neporušené duševné zdravie a dobrá kvalita života) sa ukázala ako hlavný problém verejného zdravia.
Prioritou výskumu je identifikácia biomarkerov s cieľom lepšie charakterizovať proces starnutia. Teloméry sú opakujúce sa sekvencie DNA na koncoch chromozómov, ktoré zabraňujú strate genómovej DNA a chránia jej fyzickú integritu. Dĺžka telomér (TL) sa považuje za biomarker starnutia: kratšie teloméry sú spojené so zníženou očakávanou dĺžkou života a zvýšeným výskytom chronických chorôb súvisiacich s vekom. Ukázalo sa, že skracovanie telomérov je urýchlené oxidačným stresom a zápalom.
Keďže jedlé rastliny obsahujú množstvo zlúčenín s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, je pravdepodobné, že ich nepretržitá konzumácia môže pomôcť pôsobiť proti opotrebovaniu telomér.
V tomto naratívnom prehľade vedci aktualizovali dôkazy o spojení medzi stravovacími návykmi bohatými na rastliny a rastlinnými potravinami a TL. Najprv zhrnuli zistenia z pozorovacích štúdií o súvislosti medzi TL a 1) dodržiavaním stravovacích návykov bohatých na rastliny (zamerané najmä, ale nielen na stredomorskú stravu); 2) konzumácia semien (väčšinou zameraná na orechy, obilniny a kávu); a 3) príjem karotenoidov, jednej z bioaktívnych látok pochádzajúcich z rastlín, ktoré sa najviac skúmajú v oblasti zdravia a chorôb.
Po druhé, sumarizovali hlavné randomizované kontrolované štúdie hodnotiace vplyv stravovacích intervencií na TL zahŕňajúce buď stravovacie návyky bohaté na rastliny, alebo rastlinné potraviny.
Aj keď dôkazy zo štúdií sú veľmi obmedzené, niekoľko pozorovacích štúdií posilnilo sugestívne výhody dodržiavania stredomorskej stravy (stravovací režim bohatý na rastliny), konzumácie semien (a ich derivátov) a diétneho príjmu karotenoidov na TL, ktoré ďalej podporuje výskumné výhody stravovacích návykov bohatých na rastliny a rastlinných potravín na podporu zdravia a dlhovekosti.
(Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S296-S303)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia