Je dobre známe, že zdravá výživa a fyzická aktivita (PA) sú kľúčovými faktormi životného štýlu, ktoré modulujú celoživotné zdravie prostredníctvom ich schopnosti zlepšovať telesné zloženie, muskuloskeletálne zdravie a fyzickú a kognitívnu výkonnosť, ako aj predchádzať metabolickým ochoreniam vrátane obezity, diabetes mellitus. a kardiovaskulárnych ochorení počas celého života. Zatiaľ čo zdravotné prínosy výživy a PA sa často skúmajú jednotlivo, stále viac sa ukazuje, že integrácia výživy a PA má potenciál priniesť väčšie výhody v porovnaní so stratégiami zameranými výlučne na jednu alebo druhú.
Článok Gustafsona a kol. uvádza, že výber potravín sa mení v kontexte cvičenia. V tomto experimente boli návštevníci telocvične požiadaní, aby si vybrali medzi zdravým a nezdravým občerstvením, ktoré budú konzumovať po ukončení cvičenia. V porovnaní s tým, keď bola táto voľba urobená pred cvičením, jednotlivci po ukončení cvičenia mali menšiu pravdepodobnosť, že si vyberú zdravé občerstvenie a namiesto toho si vybrali nezdravú možnosť [1].
Tento možno nezdravý vplyv športovej účasti na výber potravín bol rozšírený v inej štúdii Koenigstorfera, hoci účasť bola v tomto prípade obmedzená na pasívne sledovanie. Bez ohľadu na to boli návštevy športových podujatí spojené so zvýšenou preferenciou nezdravých potravín, hoci bolo pozoruhodné, že podobný nárast bol pozorovaný aj na niektorých miestach nesúvisiacich so športom, ako sú hudobné koncerty [2].
V štúdii zameranej na zdravotné účinky výberu stravy v kontexte cvičiacej populácie Wirnizter et al. uvádzajú, že vegetariánski a vegánski športovci vykazovali nižšiu telesnú hmotnosť a vegetariánski športovci hlásili nižšiu prevalenciu alergií v porovnaní s ich všežravými náprotivkami, zatiaľ čo mnohé iné výsledky súvisiace so zdravím boli podobné. Tieto zistenia naznačujú, že dodržiavanie vegetariánskej alebo dokonca vegánskej stravy nie je škodlivé pre zdravie vytrvalostných športovcov [3].
Dve štúdie [4,5] skúmajú úlohu stravy a PA na parametre súvisiace so zdravím u mládeže. Drenowatz a kol. ukazujú, že výber zdravého stravovania a účasť na športe sú nezávisle spojené s motorickou kompetenciou, ktorá je dôležitým prispievateľom k aktívnemu a zdravému životnému štýlu [6,7].
Meng a kol. uvádzajú priaznivé účinky programu prevencie obezity založeného na vzdelávaní na príjem potravy u adolescentov. Táto štúdia tiež zdôrazňuje dôležitosť účasti v klubových športoch, pretože úrovne PA boli vyššie počas športovej sezóny v porovnaní s mimosezónou [5]. Podpora voľnočasovej PA mimo špecifických klubových prostredí tak zostáva kritickým komponentom pre budúci výskum.
Dôležitosť aktívneho a zdravého životného štýlu ukazuje aj Van Elten et al. ktorí skúmajú udržateľnosť diéty a intervencie PA na kardiometabolické zdravie u žien. Aj keď sa ukázal potenciálny účinok príjmu občerstvenia na inzulínovú rezistenciu 3 až 8 rokov po intervencii, výsledky zdôrazňujú dôležitosť súčasného životného štýlu pre kardio-metabolické zdravie. Na dosiahnutie trvalo udržateľných zmien životného štýlu môže byť potrebné dlhodobé zapojenie sa do intervencie [8].
Prehľad od Balana a kol. ďalej zdôrazňuje význam PA a diéty v boji proti chorobám súvisiacim s vekom tým, že preukazujú priaznivé účinky vlákniny a nenasýtených lipidov na zdravie telomér. Aj keď autori uznávajú, že je potrebný ďalší výskum, naznačujú aj ochranný účinok PA na udržiavanie telomér, čo prispieva k zdraviu v starobe [9].
Vzhľadom na dôležitosť výberu zdravého životného štýlu zostáva kľúčovou otázkou, ako podporiť výber zdravej výživy a PA medzi širokou populáciou. Prístupy elektronického zdravia (Ehealth) by mohli poskytnúť ekonomicky uskutočniteľné príležitosti – Doorn-van-Atten a kol. preskúmať účinnosť intervencie eHealth u starších dospelých, ktorí sú zvyčajne menej vnímaví k intervenčným stratégiám založeným na technológiách. Ich výsledky poukazujú na priaznivé účinky PA sebamonitorovania spolu so vzdelávacími materiálmi na výber životného štýlu [10]. Ukázalo sa tiež, že vzdelávacie materiály zlepšujú sebaúčinnosť pri zapájaní sa do PA a konzumácii zdravej stravy u žien, ako aj na poskytovanie živočíšnych bielkovín podporujúcich rast ich zakrpateným potomkom [11].
Okrem zlepšenia zdravotných výsledkov sa tri články zaoberajú úlohou výživy a PA pri modulácii zápalu, ktorý je spojený s chronickým ochorením a starnutím. Pri porovnávaní starších jedincov v celom spektre PA Ferrer et al. uvádzajú, že aktívni jedinci vykazovali nielen zlepšené zloženie tela, ale aj zlepšené krvné profily zápalových a protizápalových markerov [12]. Tieto zistenia sú silne podporované Draganidisom a kol. ktorí porovnávali starších jedincov s nízkymi a vysokými hladinami systémového zápalu a zistili, že nízky systémový zápal je spojený s vyššími hladinami PA, najmä stredne silnej až silnej PA, ako aj zvýšeným príjmom antioxidantov [13].
Aj keď sa v štúdii hodnotiacej vplyv purifikovanej vegánskej stravy na cvičiace potkany nezistilo, že by zápal bol významne ovplyvnený, táto strava – najmä v kombinácii s cvičebným režimom – bola spojená so zlepšeným zložením tela, metabolickými markermi a fyzickou výkonnosťou [14] ].
Ďalšou témou v oblasti cvičebnej výživy, ktorá je silne diskutovaná, sú požiadavky na bielkoviny pre cvičiacich. Isenmann a kol. demonštrujú dôležitosť dostatočného príjmu bielkovín a sacharidov z potravín po cvičení pre uľahčenie regenerácie svalov pri minimalizácii zápalovej reakcie [15].
Reckmann a kol. predstavujú novú metódu kvantifikácie exogénnej oxidácie proteínov pomocou dychového testu. Zatiaľ čo ich zistenia nepreukázali zmeny v metabolizme celého tela v reakcii na krátkodobé výkyvy v príjme bielkovín, ich údaje naznačujú, že existuje veľká interindividuálna variabilita v reakcii na diéty s obmedzením bielkovín. V súlade s tým je potrebný ďalší výskum na objasnenie vplyvu výberu stravy a príjmu živín na metabolizmus bielkovín v aktívnej populácii [16].
Celkovo tieto výskumy podporujú predtým zdôrazňovanú úlohu integrácie stravy a PA na celkové zdravie a pohodu počas celého života. Kľúčovou otázkou pre budúci výskum preto bude implementácia intervenčných stratégií, ktoré podporujú aktívny a zdravý životný štýl spolu so skúmaním špecifických mechanizmov, ktoré vysvetľujú individuálny a kombinovaný príspevok PA a výživy k rôznym zdravotným výsledkom, vrátane kardiovaskulárnych a metabolických ochorení, ako aj ortopedické problémy a depresie.
0 (Nutrients. 2019 Jun 26;11(7):1437)
1 (Nutrients. 2018 Dec 7;10(12):1941)
2 (Nutrients. 2018 Nov 5;10(11):1670)
3 (Nutrients. 2018 Dec 22;11(1):29)
4 (Nutrients. 2018 Nov 29;10(12):1837)
5 (Nutrients. 2018 Jul 23;10(7):947)
6 (Am J Lifestyle Med. 2016 Apr 3;12(2):148-159)
7 (Sports Med. 2015 Sep;45(9):1273-1284)
8 (Nutrients. 2018 Dec 10;10(12):1953)
9 (Nutrients. 2018 Dec 7;10(12):1942)
10 (Nutrients. 2018 Aug 10;10(8):1062)
11 (Nutrients. 2018 Dec 4;10(12):1910)
12 (Nutrients. 2018 Nov 16;10(11):1780)
13 (Nutrients. 2018 May 4;10(5):566)
14 (Nutrients. 2018 Aug 17;10(8):1109)
15 (Nutrients. 2019 Mar 30;11(4):744)
16 (Nutrients. 2019 Jan 8;11(1):115)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia