Pozadie a ciele: Mechanizmus, ktorým je vegetariánska strava spojená s nižším zápalom, nie je jasný. Autori štúdie skúmali úlohu BMI ako mediátora vo vzťahu medzi vegetariánskou stravou a koncentráciami C-reaktívneho proteínu (CRP) a cytokínov IL-6, IL-10 a TNF-α.
Metódy a výsledky: Autori použili údaje od účastníkov podštúdií Adventist Health Study 2 (AHS-2) Calibration (n = 893) a Biological Manifestations of Religion (n = 478). Variácie vegetariánskej stravy boli určené na základe hláseného príjmu živočíšnych produktov hodnotených FFQ(Food Frequency Questionnaire). Skombinovaním všetkých účastníkov bol podiel nevegetariánov (NV), čiastočných vegetariánov (PV), lakto-ovo vegetariánov (LOV) a striktných vegetariánov (SV) 44 %, 16 %, 31 % a 9 %. Účastníci NV a PV boli starší ako iné diétne skupiny a nevegetariáni mali najvyššie BMI. Mediačné analýzy podporili sprostredkujúci účinok BMI v asociáciách vegetariánskej stravy s CRP (p < 0,001 pre každú pre PV, LOV a SV) as IL-6 (p < 0,05 pre každú pre PV, LOV a SV). Sprostredkovanie pomocou BMI nebolo evidentné medzi vegetariánskou stravou a biomarkermi IL-10 a TNF-α. Priama cesta bola významná len v spojení medzi striktnými vegetariánmi a CRP (p = 0,017).
Záver: Nižšie koncentrácie CRP a IL-6 u vegetariánov môžu byť sprostredkované BMI.
(Sci Rep. 2020 Dec 10;10(1):21736.)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia