Parkinsonova choroba (PD) je časté neurodegeneratívne ochorenie u starších ľudí.
Zdá sa, že genetické a základné environmentálne faktory sa podieľajú na patogenéze PD súvisiacej s degeneráciou dopaminergných neurónov v striate.
V predchádzajúcich experimentálnych výskumoch sa ako potenciálne mechanizmy uvádzali oxidačný stres, mitochondriálna dysfunkcia, homocysteín a neurozápal.
Spomedzi environmentálnych faktorov je výživa jednou z najviac skúmaných oblastí, keďže ide o potenciálne modifikovateľný faktor.
Účelom tohto prehľadu je poskytnúť súčasné poznatky o vzťahu medzi stravou a rizikom PD.
Bol vykonaný komplexný prehľad zahŕňajúci najrelevantnejšie štúdie od roku 2000 vrátane prospektívnych štúdií, vnorených prípadových kontrolných štúdií a metaanalýzy.
Spomedzi stravovacích faktorov sme sa zamerali na špecifické živiny a skupiny potravín, alkoholické nápoje, kyselinu močovú a stravovacie návyky.
Okrem toho sme zahrnuli štúdie o mikrobiote, pretože nedávne zistenia ukázali možný vplyv na neurodegeneráciu.
Na záver možno konštatovať, že stále existuje veľa kontroverzií týkajúcich sa vzťahu medzi PD a stravou, ktoré môžu byť okrem metodologických rozdielov medzi štúdiami spôsobené základnými genetickými a rodovo špecifickými faktormi.
Existujú však určité dôkazy týkajúce sa potenciálneho ochranného účinku kyseliny močovej, polynenasýtených mastných kyselín, kávy a čaju, ale najmä u mužov, zatiaľ čo mliečne výrobky, najmä mlieko, môžu zvýšiť riziko PD prostredníctvom účinku sprostredkovaného kontaminantmi.
(Nutrients. 2019 Aug 14;11(8):1896)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia