Pozadie: Obvod krku (NC) je antropometrická miera na hodnotenie obezity. FINDRISC predpovedá riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu. Našimi cieľmi bolo identifikovať priemernú hodnotu NC u jedincov s vyšším (≥15 bodov) a nižším FINDRISC a stanoviť hraničné hodnoty, ktoré indikujú jedincov s vyšším FINDRISC.
Metódy: Ide o populačnú prierezovú štúdiu reprezentujúcu mesto Curitiba v Brazílii. Študovali sme jedincov (>18 rokov), bez diabetes mellitus, v období od augusta 2013 do augusta 2014. Hodnotili sme antropometrické parametre, glykémiu, socioekonomickú situáciu, chronické stavy a ich rizikové faktory. V analýze špecifickej pre pohlavie sú údaje prezentované ako priemer a štandardná odchýlka. Vykonali sme Pearsonovu a Spearmanovu koreláciu medzi NC a obvodom pása, indexom telesnej hmotnosti a FINDRISC. Krivky prevádzkových charakteristík prijímača boli odhadnuté pre NC a vyššie FINDRISC. Logistické regresné modely boli vytvorené na analýzu asociácie medzi vyšším FINDRISC a 1-SD zvýšením NC.
Výsledky: Študovali sme 950 jedincov (621 žien) s priemerným vekom 47,4 ± 17,6 rokov a indexom telesnej hmotnosti 26,2 ± 5,6 kg/m2. Priemerné NC boli 34,1 ± 3,1 cm u žien a 38,2 ± 3,5 cm u mužov. Priemerná NC bola nižšia u žien (33,7 ± 2,9 cm vs. 35,8 ± 3,2 cm) a mužov (37,7 ± 3,4 cm vs. 41 ± 3,6 cm) s nižším FINDRISC (p < 0,001). Všetky korelácie s NC boli signifikantné (p ≤ 0,001). Plocha pod krivkou pre NC a vyšší FINDRISC bola 0,702 (95% CI 0,653 – 0,752) pre ženy a 0,762 pre mužov (95% CI 0,679 – 0,845), čo určuje najlepšiu hraničnú hodnotu 34,5 cm pre ženy a 39,5 cm pre mužov na diskrimináciu jedincov s vyšším FINDRISC. Plne upravené pomery šancí pre vyššie FINDRISC na 1-SD zvýšenie NC u žien a mužov boli 1,89 (95% CI 1,53 – 2,33) a 2,86 (95% CI 1,91 – 4,29).
Záver: NC pozitívne koreluje s indexom telesnej hmotnosti, obvodom pása, glykémiou a skóre FINDRISC v populačnej vzorke dospelých. Identifikovali sme stredné hodnoty NC vo vyšších a nižších FINDRISC a stanovili sme hraničné hodnoty pre NC a vyššie FINDRISC.
(Curr Diabetes Rev. 2018;14(5):464-471)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia