Úzkosť, poruchy nálady, poruchy príjmu potravy a spánku a nespokojnosť so vzhľadom tela sú prevládajúcimi poruchami u žien s fibromyalgiou.
Autori tejto štúdie sa zamerali na určenie účinkov tryptofánu (TRY) a stredomorskej stravy obohatenej o horčík (MG) na psychologické premenné (úzkosť v súvislosti so znakmi, stav nálady, poruchy príjmu potravy, vnímanie sebaobrazu) a kvalitu spánku u žien s fibromyalgiou ( n = 22; 49 ± 5 rokov).
V tejto randomizovanej, kontrolovanej štúdii boli účastníci náhodne zaradení do experimentálnej skupiny a skupiny s placebom. Intervenčná skupina dostávala stredomorskú stravu obohatenú o vysoké dávky TRY a MG (60 mg TRY a 60 mg MG), kým kontrolná skupina dostávala štandardnú stredomorskú stravu. Pittsburghský dotazník kvality spánku, Dotazník tvaru tela, Inventár stavov úzkosti (STAI), Profil stavov nálady (POMS-29), Dotazník stravovacích postojov-26 a Inventár znakovej úzkosti boli vyplnené pred intervenciou a 16 týždňov po nej. Medzi skupinami boli po intervencii pozorované signifikantné rozdiely pre priemerné skóre rysovej úzkosti (p = 0,001), vnímania sebaobrazu (p = 0,029), porúch nálady (p = 0,001) a porúch príjmu potravy (p = 0,006).
Táto štúdia dospela k záveru, že tryptofán a stredomorská strava obohatená o horčík znížili symptómy úzkosti, poruchy nálady, poruchy príjmu potravy a nespokojnosť so vzhľadom tela, ale nezlepšili kvalitu spánku u žien s fibromyalgiou.
(Int J Environ Res Public Health. 2020 Mar 26;17(7):2227)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia