Rastlinná strava bola široko propagovaná na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb (CVD).
Tento prehľad pojednáva o rôznych definíciách rastlinnej stravy a sumarizuje ich asociácie s rizikom KVO, konkrétne rozlišuje medzi zdravou a nezdravou rastlinnou stravou.
Nedávne zistenia: Napriek veľkým rozdielom v definícii väčšina štúdií naznačuje, že rastlinná strava je vo všeobecnosti prospešná pre kardiovaskulárne zdravie.
Mnohé predchádzajúce štúdie definovali rastlinnú stravu úplným vylúčením mäsa alebo živočíšnych produktov, zatiaľ čo iné počítali s rastlinnou stravou vrátane mierneho množstva potravín živočíšneho pôvodu.
Len niekoľko štúdií sa zaoberalo zdravosťou špecifických rastlinných potravín zahrnutých do týchto stravovacích návykov.
V týchto štúdiách je rastlinná strava obsahujúca vyššie množstvo zdravých potravín, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, oleje, čaj a káva, spojená s nižším rizikom KVO.
Rastlinná strava zahŕňajúca vyššie množstvo menej zdravých rastlinných potravín, ako sú rafinované obilniny, zemiaky/hranolky a potraviny a nápoje s vysokým obsahom pridaného cukru, je však spojená so zvýšeným rizikom.
Široké spektrum rastlinnej stravy môže byť nutrične adekvátne a môže priniesť kardiovaskulárne výhody, pokiaľ je vhodne naplánované a obsahuje vysokokvalitné potraviny.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, rastlinná strava nemusí byť vegánska alebo vegetariánska.
Pre väčšinu ľudí je úplné vylúčenie mäsa alebo živočíšnych produktov nereálne a pre kardiovaskulárne zdravie nie je nevyhnutné.
Je tiež dôležité zvážiť kvalitu špecifických zložiek rastlinnej stravy, pretože nie všetky potraviny rastlinného pôvodu majú priaznivé kardiovaskulárne účinky.
Zdravú rastlinnú stravu je možné prispôsobiť tak, aby vyhovovala individuálnym a kultúrnym preferenciám, a pri rozšírení by mohla súčasne zmierniť hrozby pre ľudské zdravie a zdravie životného prostredia.
(Curr Atheroscler Rep. 2019 Mar 20;21(5):18)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia