Steatóza pečene (FLD), vrátane nealkoholického stukovatenia pečene (NAFLD) a alkoholického stukovatenia pečene (AFLD), je závažné chronické metabolické ochorenie, ktoré postihuje široké spektrum ľudí. Akumulácia lipidov sprevádzaná oxidačným stresom a zápalom v pečeni je najdôležitejšou patogenézou FLD.
Rastlinná strava s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tukov sa na zvládnutie FLD odporúča už dlhú dobu. Tento prehľad pojednáva o súčasnom stave v oblasti účinkov, mechanizmov a klinickej aplikácie potravín na rastlinnej báze v NAFLD a AFLD so zdôraznením súvisiacich molekulárnych mechanizmov.
Epidemiologické dôkazy odhalili, že konzumácia niekoľkých rastlinných potravín bola prospešná na zmiernenie FLD. Ďalšie experimentálne štúdie zistili, že ovocie, koreniny, čaje, káva a iné rastliny, ako aj ich bioaktívne zlúčeniny, ako je resveratrol, antokyanín, kurkumín a čajové polyfenoly, môžu zmierniť FLD zlepšením steatózy pečene, oxidačného stresu, zápalu, črevná dysbióza a apoptóza, ako aj regulácia autofágie a metabolizmu etanolu.
Ešte dôležitejšie je, že klinické štúdie potvrdili priaznivé účinky rastlinných potravín na pacientov so stukovatením pečene. Je však potrebné ďalej študovať niekoľko otázok, najmä bezpečnosť a účinné dávky potravín rastlinného pôvodu a ich bioaktívnych zlúčenín.
Celkovo možno povedať, že určité rastlinné potraviny sú sľubnými prírodnými zdrojmi bioaktívnych zlúčenín na prevenciu a zmiernenie stukovatenia pečene.
(Oxid Med Cell Longev. 2021 Mar 1;2021:6621644)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia