Metabolomika sa ukazuje ako užitočný prístup pre mnohé z hlavných budúcich cieľov v agronómii a produkcii potravín, ako je udržateľnosť/odolnosť plodín, kvalita potravín, bezpečnosť, skladovanie a výživa.
Cielená a/alebo necielená analýza malých molekúl spojená s chemometrickou analýzou už odhalila veľkú časť zložitosti potravín na rastlinnej báze, no stále je potrebné objaviť „temnú hmotu“.
Okrem toho, najmodernejšia potravinová metabolomika ponúka pohľad na molekulárne mechanizmy, ktoré sú základom senzorických a nutričných charakteristík potravín, a tým umožňujú vyššiu presnosť a rýchlosť.
Tento prehľad popisuje nedávne aplikácie potravinovej metabolomiky z vidličky na farmu a zameriava sa na príležitosti, ktoré prinášajú, aby sme mohli pokračovať v potravinových inováciách a podporiť prechod na rastlinné potraviny.
Dôležité body:
(Curr Opin Biotechnol. 2021 Aug;70:23-28)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia