Predpokladá sa, že strava zohráva úlohu pri riziku rakoviny endometria, ale je k dispozícii len málo údajov o úlohe stravovacích návykov na tento novotvar. V Taliansku sa uskutočnila štúdia prípad-kontrola, do ktorej bolo zaradených 454 žien s rakovinou endometria a 908 nemocničných kontrol prijatých do tých istých nemocníc pre akútne, nenádorové ochorenia.
Informácie o strave boli založené na reprodukovateľnom a platnom dotazníku o frekvencii potravín. A posteriori stravovacie návyky boli získané pomocou analýzy hlavných zložiek na 28 nutrientov.
Pomery pravdepodobnosti (OR) a zodpovedajúce 95 % intervaly spoľahlivosti (CI) boli získané z viacerých logistických regresných modelov podmienených vekom a stredom štúdie a upravené pre hlavné známe mätúce faktory.
Pozitívne asociácie boli nájdené pre „stravu západného typu“ (OR=1,63, 95 % CI: 1,12-2,38, pre kategóriu s najvyšším verzus najnižším kvartilom) a pre vzorce „živiny získané zo zvierat a polynenasýtené mastné kyseliny“ (OR= 1,76, 95 % CI: 1,23-2,52). Zodpovedajúce odhady rizika u žien s indexom telesnej hmotnosti ≥30 boli 2,08 (95 % CI: 0,92-4,69) a 2,30 (95 % CI: 1,03-5,16) pre tieto dva typy. Nebola nájdená žiadna asociácia pre ostatné tri vzory (t. j. „Vitamíny a vláknina“, OR=0,96, 95% CI: 0,67-1,37, „bohaté na škrob“, OR=0,99, 95% CI: 0,69-1,42 a “ Ostatné tuky“, OR = 1,03, 95 % CI: 0,70-1,52).
Táto štúdia naznačuje, že stravovacie návyky charakterizované vysokým príjmom živočíšnych produktov zvyšujú riziko rakoviny endometria, pričom toto spojenie je výrazne silnejšie u obéznych žien.
(Cancer Epidemiol. 2015 Feb;39(1):66-72)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia