Stresové situácie môžu mať vplyv na stravovacie správanie jednotlivca. Ľudia náchylní na vplyv stresu majú tendenciu meniť množstvo a kvalitu prijímanej potravy.
Zdá sa, že premenné, ako je pohlavie a index telesnej hmotnosti (BMI), súvisia s týmto správaním súvisiacim so stresom vyvolaným jedením, ale nie je jasné, aké faktory zodpovedajú parametrom spojeným so správaním spojeným so stresom.
Cieľom tohto prieskumu bolo identifikovať ďalšie charakteristiky dospelých v Nemecku súvisiace s prejedaním sa stresom, so zameraním na vnímanie stresu, zvládanie stresu, motívy jedenia a pohodlného jedla, ako aj typy osobnosti.
Metódy: Tento online prieskum sa uskutočnil v celom Nemecku a pozostával z 38-položkového vopred testovaného dotazníka. Prejedanie spôsobené stresom bolo klasifikované na základe Salzburskej škály pre jedenie stresu (SSES). Okrem toho sa na identifikáciu ďalších charakteristík požieračov stresu použili overené dotazníky. Účastníci boli náborovaní pomocou prístupu vhodnosti odberu vzoriek a údaje sa zbierali medzi januárom a aprílom 2021.
Výsledky: Celkovú vzorku tvorilo 1222 účastníkov (80,8 % žien, vek 31,5±12,8). 42,1 % účastníkov bolo identifikovaných ako ľudia, ktorí sa prejedajú stresom. Zo zvyšnej skupiny 78,9 % uviedlo, že jedia menej a 21,1 % jedia rovnomerne v strese. Ženy mali vyššie priemerné skóre SSES v porovnaní s mužskými účastníkmi. BMI pozitívne koreloval s SSES, r(1220)=0,28, p>0,005.
Zistilo sa, že „prívetivosť“ (BigFive) je negatívnym prediktorom prejedania sa stresom. Najvýraznejší rozdiel v stravovacích motívoch (The Eating Motivation Survey, TEMS) bol zistený pre „Affect Regulation“ a „Weight Control“.
Závery: Výsledky naznačujú, že stresové prejedanie sa týka veľkej časti skúmanej populácie. BMI, osobnosť a stravovacie motívy navyše charakterizujú ľudí, ktorí sú stresovými prejedačmi, a môžu prispieť k rozvoju nových prístupov k riešeniu nezdravých stravovacích návykov súvisiacich so stresom.
(BMC Public Health. 2022 Jan 14;22(1):100)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia