Prevalencia chronického ochorenia obličiek (CHOO) je vysoká a postupne sa zvyšuje.
Jedinci s CHOO by mali zaviesť vhodné opatrenia na zabránenie progresie zhoršenia funkcie obličiek, ako aj na prevenciu rozvoja alebo progresie ochorení súvisiacich s CHOO.
Diéta šetrná k obličkám môže pomôcť chrániť obličky pred ďalším poškodením. Pacienti s poškodením obličiek by mali obmedziť príjem niektorých potravín, aby sa znížilo hromadenie nevylúčených metabolických produktov a tiež aby sa chránili pred hypertenziou, proteinúriou a inými zdravotnými problémami srdca a kostí.
Nedávna systémová štúdia odhalila, že zdravá strava obsahujúca veľa ovocia a zeleniny, rýb, strukovín, celozrnných výrobkov a vlákniny a tiež zníženie príjmu červeného mäsa, sodíka a rafinovaného cukru bolo spojené s nižšou úmrtnosťou u ľudí s ochorením obličiek. Preto konkrétne stratégie zahŕňajúce tieto postupy by mali byť uprednostňované.
(Nutrients. 2017 May 13;9(5):495)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia