Účinky rezistentného škrobu na kontrolu glykémie sú kontroverzné. V tejto štúdii sa uskutočnil systematický prehľad a metaanalýza výsledkov z devätnástich randomizovaných kontrolovaných štúdií (RCT), aby sa ilustrovali účinky rezistentného škrobu na kontrolu glykémie.
V elektronických databázach PubMed, Scopus a Cochrane sa od začiatku do 6. apríla 2020 uskutočňoval prieskum literatúry pre súvisiace publikácie. Kľúčové kritériá zaradenia boli: RCT; rezistentný škrob ako intervenčné látky a uvádzanie koncových bodov súvisiacich s glukózou a inzulínom. Kritériá vylúčenia boli: použitie rezistentného škrobu typu I alebo zmesi rezistentného škrobu a iných funkčných zložiek potravín ako intervencie; s použitím iných látok ako stráviteľného škrobu ako kontroly.
Účinok rezistentného škrobu na plazmatickú glukózu nalačno bol významný (veľkosť účinku (ES) -0,09 (95 % CI -0,13, -0,04) mmol/l, P = 0,001) v porovnaní so stráviteľným škrobom. Analýzy podskupín odhalili, že ES bolo väčšie, keď dávka rezistentného škrobu bola vyššia ako 28 g/d (ES -0,16 (95 % CI -0,24, -0,08) mmol/l, P < 0,001 ) alebo intervenčné obdobie bolo dlhšie ako 8 týždňov (ES -0,12 (95 % CI -0,18, -0,06) mmol/l, P < 0,001). Účinok na hodnotenie homeostatického modelu (HOMA) – inzulínová rezistencia (IR) bol významný (ES -0,33 (95 % CI -0,51, -0,14), P = 0,001). Účinky na iné koncové body súvisiace s inzulínom však neboli signifikantné, vrátane plazmatického inzulínu nalačno, štyroch koncových bodov z často odoberaného intravenózneho glukózového tolerančného testu (index citlivosti na inzulín, akútna inzulínová odpoveď, dispozičný index a účinnosť glukózy) a HOMA-β.
Táto štúdia naznačila mierne účinky rezistentného škrobu na zlepšenie kontroly glykémie.
(Br J Nutr. 2021 Jun 14;125(11):1260-1269)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia