Vzhľadom na to, že potraviny a živiny preukázateľne ovplyvňujú farmakokinetiku liekov, lieky môžu spôsobiť zmeny v nutričnom stave pacientov a ich reakcii na daný liek.
Interakcie medzi potravinami a liekmi sú obzvlášť dôležité pre lieky používané na liečbu neurologických a psychologických ochorení. Tento prehľad poskytuje prehľad interakcií potravín a liekov pri liečbe neurologických a psychologických ochorení.
Uskutočnila sa literárna rešerš zozbieraním údajov z rôznych prehľadov, správ a pôvodných článkov o všeobecných alebo špecifických liekových interakciách s jedlom u pacientov s rôznymi neurologickými a psychologickými ochoreniami. Na základe prehľadu autori zistili, že interakcie medzi potravinami a liekmi môžu zmeniť očakávaný účinok lieku alebo spôsobiť vývoj toxicity lieku.
Ovplyvnený môže byť aj nutričný stav pacientov, najmä zmena telesnej hmotnosti spôsobená zmenou chuti do jedla. Metabolizmus, absorpcia a vylučovanie potravy môže byť tiež zmenený a môže sa vyskytnúť nutričná nedostatočnosť.
Nedávne štúdie ukazujú, že strava môže mať silný vplyv na črevnú mikroflóru, a teda zmeniť farmakokinetiku liekov. Preto by sa pri hodnotení interakcií medzi potravinami a liekmi mali zvážiť aj zmeny mikroorganizmov. Znalosť interakcií medzi potravinami a liekmi je rozhodujúca pre zlepšenie zdravotného stavu pacientov s neurologickými a psychickými ochoreniami a tiež pre zlepšenie účinnosti liečby.
Acta Neurobiol Exp (Wars). 2018;78(3):187-197
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia