Aby sa zachovalo zdravie planéty, ľudské aktivity musia obmedziť využívanie zdrojov Zeme v rámci konečných hraníc a vyhnúť sa degradácii životného prostredia.
Potravinové systémy v súčasnosti predstavujú podstatnú časť využívania prírodných zdrojov a významnou mierou prispievajú ku klimatickým zmenám, degradácii pôdy, využívaniu vody a iným vplyvom, ktoré následne ohrozujú ľudské zdravie prostredníctvom potravinovej neistoty.
Okrem toho súčasné stravovacie návyky, bohaté na živočíšne produkty a nadmerný obsah kalórií, sú škodlivé pre obyvateľstvo aj zdravie planéty.
Na vyriešenie trilemy strava-životné prostredie-zdravie sú nevyhnutné zmeny stravovania na úrovni populácie.
Vegetariánska strava sa považuje za zdravé možnosti. Väčšina potravín rastlinného pôvodu je menej náročná na zdroje a zaťažuje životné prostredie ako výroba potravín živočíšneho pôvodu, najmä mäsa a mliečnych výrobkov z prežúvavcov.
Tento prehľadný článok súčasne skúma environmentálnu udržateľnosť vegetariánskej stravy a jej súlad so zdravím ľudí. Vo všeobecnosti je prechod od všežravých k ovolaktovegetariánskym a vegánskym diétam spojený so zvýšenou udržateľnosťou životného prostredia.
Emisie skleníkových plynov vyplývajúce z vegánskej a ovolaktovegetariánskej stravy sú asi o 50 % a asi o 35 % nižšie ako pri väčšine súčasných diét všežravcov a so zodpovedajúcim znížením využívania prírodných zdrojov.
Prechodom zo súčasných stravovacích návykov na udržateľnú vegetariánsku stravu je možné získať sprievodné zdravotné prínosy.
Zdá sa teda, že existuje zosúladenie zdravotných a environmentálnych výsledkov pre vegetariánsku stravu.
Hoci to ukazuje prínosy vegetariánskej stravy pre ľudské zdravie a udržateľnosť životného prostredia v krajinách s vysokými príjmami, zostávajú otázky o výzvach v iných kontextoch a politickej vôli presadzovať bezmäsité stravovanie ako spoločenskú normu.
(Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S380-S388)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia