Častá konzumácia doma pripravovaných jedál je spojená s vyššou kvalitou stravy u detí a dospelých.
Účinnou stratégiou prevencie nadváhy a obezity preto môže byť zvyšovanie kulinárskych zručností žien a párov počas ich plodného veku.
Cieľ: Zistiť vplyv kulinárskych nutrično-edukačných intervencií u žien s partnermi alebo bez nich počas prekoncepcie, tehotenstva alebo po pôrode (PPP) na kuchárske zručnosti rodičov, znalosti o výžive, kvalitu stravy rodiča/dieťaťa alebo zdravotné výsledky.
Zdroje údajov: Kritériá oprávnenosti boli definované pomocou rámca PICOS. Bola vyvinutá stratégia systematického vyhľadávania na identifikáciu vhodných štúdií a implementovaná v 11 elektronických databázach. Referenčné zoznamy vybraných systematických prehľadov boli manuálne vyhľadané pre ďalšie štúdie.
Extrakcia údajov: Charakteristiky a výsledky štúdie boli extrahované z vhodných štúdií jedným recenzentom a skontrolované druhým recenzentom.
Analýza údajov: Pripravila sa naratívna syntéza zistení vhodných štúdií vrátane deskriptívnej štatistiky. Vykazovanie sa riadilo preferovanými položkami vykazovania pre systematické prehľady a metaanalýzy a pokynmi Syntéza bez metaanalýzy v systematických prehľadoch.
Výsledky: Celkovo bolo identifikovaných 6951 článkov zo stratégie vyhľadávania a bolo zahrnutých 31 štúdií počas tehotenstva alebo po pôrode. Podľa kategórie bol počet štúdií s priaznivým výsledkom na celkový počet štúdií, ktoré merali výsledok, nasledovný: jedlo rodičov/zručnosti vo varení (n = 5 z 5), znalosti o výžive (n = 6 z 11), kvalita stravy rodičov/detí (n = 10 z 19), kŕmenie dojčiat (n = 6 z 11), stravovacie návyky (n = 2 z 5), antropometria matky (n = 2 z 5) a detská antropometria (n = 6 z 10), duševné zdravie a vývoj n = (2 z 3) a klinické ukazovatele (n = 1 z 1).
Závery: Kulinárske výživovo-výchovné zásahy počas tehotenstva a popôrodného obdobia sú sľubné pri zlepšovaní kuchárskych zručností, kvality stravy a rôznych zdravotných výsledkov. Presný účinok týchto intervencií počas PPP je obmedzený kvalitou a heterogenitou doterajších návrhov štúdií.
(Nutr Rev. 2021 Oct 11;79(11):1186-1203)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia