Sacharidovo-inzulínový model obezity predpokladá, že diéty s vysokým obsahom sacharidov vedú k nadmernej sekrécii inzulínu, čím podporujú hromadenie tuku a zvyšujú príjem energie. Predpokladá sa teda, že nízkosacharidové diéty znížia príjem energie ad libitum v porovnaní s nízkotučnou a vysokosacharidovou diétou.
Na testovanie tejto hypotézy bolo 20 dospelých vo veku 29,9 ± 1,4 (priemer ± sem) rokov s indexom telesnej hmotnosti 27,8 ± 1,3 kg m-2 prijatých ako hospitalizovaní pacienti do klinického centra National Institutes of Health a randomizovaných na konzumáciu ad libitum buď minimálne. spracovaná, rastlinná, nízkotučná strava (10,3 % tuku, 75,2 % sacharidov) s vysokou glykemickou záťažou (85 g 1 000 kcal-1) alebo minimálne spracovaná, živočíšna, ketogénna, nízkosacharidová strava (75,8 % tuku , 10,0 % sacharidov) s nízkou glykemickou náložou (6 g 1 000 kcal-1) počas 2 týždňov, po ktorých ihneď nasleduje alternatívna strava počas 2 týždňov. Jeden účastník odstúpil kvôli hypoglykémii počas nízkosacharidovej diéty. Primárne výsledky porovnávali priemerný denný príjem energie ad libitum medzi každým 2-týždňovým diétnym obdobím, ako aj medzi posledným týždňom každej diéty.
Vedci zistili, že diéta s nízkym obsahom tukov viedla k zníženiu energetického príjmu o 689 ± 73 kcal d-1 v porovnaní s diétou s nízkym obsahom sacharidov počas 2 týždňov (P < 0,0001) a o 544 ± 68 kcal d-1 menej počas posledného týždňa (P < 0,0001). Preto boli predpovede modelu sacharidov a inzulínu v rozpore s našimi pozorovaniami.
(Nat Med. 2021 Feb;27(2):344-353)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia