Výživová literatúra a autoritatívne správy čoraz viac uznávajú koncept vysokospracovaných alebo iným slovom ultraspracovaných potravín (UPF) ako deskriptora nezdravej výživy. UPF sú teraz rozšírené v stravovaní na celom svete.
UPF, ktoré sú definované ako „formulácie ingrediencií, väčšinou na výlučné priemyselné použitie, ktoré sú výsledkom série priemyselných procesov (teda „ultra-spracované“), z ktorých mnohé si vyžadujú sofistikované vybavenie a technológiu“ (napr. sladké a slané pochutiny, rekonštituované mäso, jedlá z pizze a cukrovinky, okrem iného). Medzi zložky charakteristické pre UPF patria potravinové substancie, ktoré sa nepoužívajú alebo sú kulinárske len vzácne, vrátane cukru, bielkovín a ropných derivátov (napr. kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, maltodextrín, proteínové izoláty, hydrogenovaný olej) a kozmetické prísady (napr. farbivá, príchute, zvýrazňovače chuti), emulgátory, zahusťovadlá a umelé sladidlá) navrhnuté tak, aby bol konečný produkt chutnejší.
Cieľom tohto prehľadu je identifikovať a zhodnotiť štúdie na zdravých účastníkoch, ktoré skúmali súvislosti medzi úrovňou spotreby UPF a zdravotnými výsledkami. Zahŕňalo to systematické vyhľadávanie existujúcej literatúry; integrácia a interpretácia zistení z rôznych typov štúdií, populácií, zdravotných výsledkov a hodnotení stravovania; a hodnotenie kvality.
Zo 43 preskúmaných štúdií 37 zistilo, že expozícia UPF v strave je spojená s aspoň jedným nepriaznivým zdravotným výsledkom. Medzi dospelými to zahŕňalo nadváhu, obezitu a kardio-metabolické riziká; rakovinu, diabetes typu 2 a kardiovaskulárne ochorenia; syndróm dráždivého čreva, depresia a stavy krehkosti; a úmrtnosť zo všetkých príčin. U detí a dospievajúcich to zahŕňalo kardio-metabolické riziká a astmu.
Žiadna štúdia neuviedla súvislosť medzi UPF a priaznivými zdravotnými výsledkami.
Väčšina zistení bola odvodená z pozorovacích štúdií a dôkazy o pravdepodobných biologických mechanizmoch na zvýšenie dôvery v pravdivosť týchto pozorovaných asociácií sa neustále vyvíjajú.
V súčasnosti existuje množstvo dôkazov, ktoré podporujú používanie UPF ako vedeckého konceptu na posúdenie „zdravosti“ potravín v kontexte stravovacích návykov a na pomoc pri vytváraní stravovacích usmernení a opatrení v oblasti politiky výživy.
(Nutrients. 2020 Jun 30;12(7):1955)
(Public Health Nutr. 2019 Apr;22(5):936-941)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia