Tento komentár obsahuje jasný a jednoduchý návod na identifikáciu ultraspracovaných potravín.
Reaguje na rastúci záujem o ultraspracované potraviny medzi tvorcami politík, akademickými výskumníkmi, zdravotníckymi pracovníkmi, novinármi a spotrebiteľmi, ktorých sa to týka, aby navrhovali politiky, skúmali stravovacie návyky, radili ľuďom, pripravovali mediálne pokrytie a pri nákupe potravín a kontrole etikiet v obchodoch resp. doma.
Ultraspracované potraviny sú definované v rámci klasifikačného systému NOVA, ktorý zoskupuje potraviny podľa rozsahu a účelu priemyselného spracovania. Procesy umožňujúce výrobu ultraspracovaných potravín zahŕňajú frakcionáciu celých potravín na látky, chemické modifikácie týchto látok, zostavovanie nemodifikovaných a modifikovaných potravinárskych látok, časté používanie kozmetických prísad a sofistikované balenie.
Procesy a prísady používané na výrobu ultraspracovaných potravín sú navrhnuté tak, aby vytvárali vysoko ziskové (nízkonákladové prísady, dlhá trvanlivosť, dôrazná značka), pohodlné (pripravené na konzumáciu), hyperchutné výrobky, ktoré môžu nahradiť všetky ostatné NOVA. skupiny potravín, najmä nespracované alebo minimálne spracované potraviny.
Praktickým spôsobom, ako identifikovať ultraspracovaný výrobok, je skontrolovať, či jeho zoznam zložiek obsahuje aspoň jednu položku charakteristickú pre skupinu ultraspracovaných potravín NOVA, čiže buď potravinárske látky, ktoré sa v kuchyniach nepoužívajú nikdy alebo sa nepoužívajú (ako je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, hydrogenované alebo interesterifikované oleje a hydrolyzované proteíny) alebo triedy aditív navrhnutých tak, aby bol konečný produkt chutnejší alebo príťažlivejší (ako sú príchute, zvýrazňovače chuti, farbivá, emulgátory, emulgačné soli, sladidlá, zahusťovadlá a protipeniace, objemové, karbonizačné, peniace, gélovacie a leštiace činidlá).
Public Health Nutr. 2019 Apr;22(5):936-941
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia