Zavedenie stravovacích praktík, ktoré prispievajú k celoživotným stravovacím návykom a celkovému zdraviu, sa začína už v batoľacom veku. Počas tohto obdobia si deti osvojujú motorické zručnosti potrebné na kŕmenie a rozvíjajú si preferencie, ktoré ovplyvňujú ich výber potravín.
Klasifikácia slabnúcej hmotnosti (tiež nazývaná neúspech alebo spomalenie rastu) a nadváha sú založené na štandardoch rastu detí Svetovej zdravotníckej organizácie (pre deti mladšie ako dva roky) a rastových grafoch Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (pre deti od dvoch rokov).
Materské mlieko by sa malo ponúkať ako primárny nápoj vo veku od jedného do dvoch rokov. Všetky batoľatá by sa mali vyhýbať nápojom sladeným cukrom a namiesto nich im ponúkať vodu alebo mlieko.
Dojčatám s vyšším rizikom alergií by sa mali podávať alergénne potraviny, ako sú arašidy. Za určitých okolností môže byť vhodné dopĺňať vitamín D a železo, ale u zdravých detí, ktoré majú vyváženú stravu a normálny rast, sú multivitamíny a iné doplnky mikroživín zvyčajne zbytočné.
Optimálny výber potravín pre batoľatá sú čerstvé potraviny a minimálne spracované potraviny s malým alebo žiadnym pridaným cukrom, soľou alebo tukom (napr. ovocie, zelenina, chudé bielkoviny, semená, celozrnné výrobky).
Rodičia a opatrovatelia sú zodpovední za modelovanie výberu zdravých potravín a stravovacích postupov, ktoré formujú potravinové preferencie a stravovacie návyky detí. Rodičia by sa mali vyhýbať praktikám, ktoré vedú k prejedaniu batoliat (napr. kŕmenie na upokojenie alebo uspávanie detí, poskytovanie nadmerných porcií, nútenie detí, aby si „upratali taniere“, trestanie jedlom, násilné kŕmenie, umožnenie častého maškrtenia alebo pasenia sa).
Vo všeobecnosti by rodičia mali používať prístup „rodič zabezpečí, dieťa rozhodne“, v rámci ktorého rodič poskytuje možnosti zdravého stravovania a dieťa si vyberá, ktoré potraviny a koľko zje.
(Am Fam Physician. 2018 Aug 15;98(4):227-233)
Čo je veda a ako jej porozumieť?
LIcencia publikovaného článku, pravidlá zdieľania a použitia